Stichting Geefeenkoe
Stichting Geefeenkoe ondersteund gezinnen met een gehandicapt kind in Kirgizië.
Hoe werken we?
Door middel van de gift van een koe ondersteund Stichting Geefeenkoe gezinnen met een gehandicapt kind in Kirgizië. Gezinnen met een gehandicapt kind hebben het daar extra zwaar. Niet alleen door de kosten voor medicatie, maar ook doordat deze gezinnen door stigmatisering sociaal geïsoleerd zijn. De vrouwen dragen binnen deze gezinnen vaak alleen de zorg. Vaders ontvluchten deze gezinnen omdat ze niet de lasten willen dragen van het stigma van een gehandicapt kind. Alcoholisme speelt in veel gevallen een rol. Vaak wordt de zorg voor de kinderen aan opa en oma in het dorp overgelaten omdat de moeder uit financiële nood in de stad of in het buitenland (Rusland of Turkije) moet gaan werken.
Stichting Geefeenkoe werkt al jaren nauw samen met de lokale stichting Nur Bala in de stad Talas. De medewerkers van Nur Bala selecteren de gezinnen die in aanmerking komen voor een koe. Dit doen ze op basis van informatie van het Ministerie van Sociale Zaken en lokale zorginstellingen. Nur Bala zorgt voor de koop van de koe, helpt de gezinnen op gang met het houden van een koe, het maken van melkproducten en het voeren van een administratie. Ook zijn de medewerkers van Nur Bala altijd bereikbaar voor het geven van hulp en (medisch) advies.
Waar werken we?
Stichting Geefeenkoe doneert koeien aan gezinnen in het prachtige land Kirgizië (Kyrgyzstan). Kirgizië is een voormalige Sovjet-republiek in Centraal Aziië. In het noorden wordt Kirgizië begrensd door Kazachstan, in het westen door Oezbekistan, in het zuiden door Tadzjikistan en in het oosten door China. Meer dan 40% van het land ligt boven 3000 meter hoogte en de hoogste bergtop meet 7439 meter
Wat bereiken we?
Sinds de oprichting van stichting Geefeenkoe in 2008 hebben we direct 675 koeien geschonken aan gezinnen in de regio Talas. Indirect hebben we aan meer dan 1500 gezinnen geschonken, omdat de eerstgeboren kalfjes worden doorgegeven aan een ander gezin.
Met een koe kunnen moeders vanuit huis melk en melkproducten verkopen en tegelijkertijd de zorg bieden aan hun gehandicapte kind. Kinderen met een beperking kunnen thuis opgroeien en hoeven niet meer naar een staatsinstelling. En de koe heeft nog meer voordelen:
- de melk kan de melk voor een deel zelf consumeren. Dit komt de voeding en de gezondheid van alle gezinsleden te goede;
- een deel van de melk wordt verkocht of verwerkt tot boter of kaas om te verkopen. Hierdoor stijgen de inkomsten van het gezin;
- met het geld worden noodzakelijke medicijnen en/of zeer belangrijke operaties voor het gehandicapte kind betaald;
Bijkomende verbeteringen:
- De gift van de koe stimuleert het contact met de sociale omgeving. Het gezin stijgt op de sociale ladder. Stigma verdwijnt, begrip verschijnt;
- De positie van de vrouw verbetert in het gezin;
- De ouders voelen dat ze er niet meer alleen voor staan. Het geeft hoop en nieuwe initiatieven ontstaan (zie Tenir Koldo);
- De ouders kunnen met de inkomsten geld sparen. Bijvoorbeeld voor noodzakelijke verbeteringen aan de woning om de winterse kou buiten te houden;
- De mest van de koe wordt gebruikt als brandstof en helpt het huis te verwarmen.
Het verhaal van Marat
Door zijn suikerziekte heeft Marat elke dag medicijnen nodig. Het kopen van deze medicijnen is lastig voor de ouders van Marat. Zijn ouders hebben geen vast inkomen en hierdoor ook geen eigen huis.
Samen met zijn ouders en broertjes en zusje woont Marat bij familie in huis. Met koe Nettie heeft het gezin in ieder geval een basisinkomen en kan het de medicijnen voor Marat betalen. Nu de moeder van Marat thuis kan blijven, heeft ze ook de tijd om Marat naar school te brengen.
Het eerstgeboren kalf van koe Nettie is gedoneerd aan Joodar. Joodar is geboren met een open gehemelte. Met de inkomsten uit de verkoop van melk kunnen de ouders van Joodar sparen voor de benodigde operaties.
Het verhaal van Meerim
In 2008 krijgt het gezin van de 4-jarige gehandicapte Meerim een van de eerste koeien van Geefeenkoe geschonken. Meerim is een meisje met een waterhoofd en aangeboren hersenbeschadiging dat niet kan praten en niet kan lopen. De ouders hebben op dat moment geen werk, maar nog wel vier andere monden te voeden.
Een paar jaar na de schenking van de koe meldt de vader van het gezin zich weer bij de stichting. Of de koe verkocht mag worden. De vader heeft de hand kunnen leggen op een klein bakkersoventje en wil brood gaan bakken. Dat brood moet worden rondgebracht met een auto. Van de opbrengst van de verkoop een van zijn koeien wil hij een auto kopen. Na enig overleg besluiten we daar toestemming voor te geven. Het houden van een koe is immers géén doel op zich, maar een middel om de levensstandaard van het gezin te verbeteren.
Er is nu een florerende bakkerij waar elke dag twee keer brood wordt gebakken en weggebracht. De bakkerij heeft een vaste klantenkring en is voor het gezin een vaste bron van inkomsten. Maar er is meÌeÌr. Dankzij de auto gaat Meerim nu naar een kinderdagverblijf waar ze een beetje heeft leren lopen en praten. De dankbare vader voorziet het dagverblijf dagelijks gratis van vers brood en verse groente uit de moestuin.
Doneer
Een hele koe, inclusief bijkomende kosten (baal hooi, medische keuring door een dierenarts en transport), kost 750,- euro. Maar we zijn dankbaar voor iedere donatie.
Doneert u 750,- euro, dan mag u de naam van de koe bedenken. Kleinere donaties voegen we samen totdat we een koe kunnen kopen. De stichting bedenkt dan uiteindelijk de naam van de koe.
Terug naar Overzicht Goede Doelen