Achter elk Erkend Goed Doel staat CBF
Een betere wereld voor iedereen. Wie dát wil, kan in Nederland kiezen uit vele honderden goede doelen die zich daarvoor inzetten. Het CBF is de onafhankelijke toezichthouder op goede doelen in Nederland. De Erkenning is hét keurmerk voor goede doelen dat door het CBF wordt uitgegeven. Wil je weten welke goede doelen Erkend zijn door het CBF? Kijk dan op onze website in ons register. Van Erkende Goede Doelen weet je zeker dat jouw donatie op de juiste plek terecht komt en dat ze doen wat ze beloven.
Toezicht, hoe werkt dat?
Alle Erkende organisaties hebben een ‘Erkenningspaspoort’ waarin je in een oogopslag ziet wat de missie is, welke activiteiten ze doen, hoeveel geld er binnenkomt en waaraan ze het uitgeven. Je kan ook de verschillende paspoorten met elkaar vergelijken om een weloverwogen keuze te maken. De Erkenningspaspoorten zijn te vinden in het Register goede doelen op de website van het CBF en op de websites van de Erkende Goede Doelen zelf. Goede doelen die de Erkenning aanvragen worden getoetst op normen die door de onafhankelijke Commissie Normstelling zijn vastgesteld. Pas als een organisatie aan alle strenge kwaliteitseisen voldoet, kan de Erkenning worden afgegeven. Er wordt onder meer gekeken of het bestuur goed in elkaar zit, of het goede doel zorgvuldig omgaat met het geld en verantwoording aflegt. Grote organisaties worden één keer in de drie jaar opnieuw getoetst. Erkende organisaties doorlopen elk jaar de Jaarlijkse Check en Reflectie. Mocht een organisatie niet meer aan de normen voldoen, dan worden er afspraken gemaakt met een heldere deadline. Ontwikkelgericht toetsen, waarbij we organisaties ruimte geven om te verbeteren, is namelijk een belangrijk kenmerk van de manier waarop het CBF toezicht houdt. Wanneer een organisatie niet langer voldoet aan de normen, kan de Erkenning worden ingetrokken. De Erkenning is er voor verschillende fondsenwervende organisaties De goede doelen betalen voor de toetsing. Daarbij wordt het solidariteitsbeginsel toegepast: de grotere organisaties betalen meer voor de Erkenning dan de minder grote organisaties. De Erkenning is op die manier ook betaalbaar voor minder grote organisaties hetgeen ten goede komt aan de gehele sector.
Ontwikkelgericht
toezicht Ons toezicht is ontwikkelgericht. We overzien de ontwikkelingen in de sector, doen zelf onderzoek op onze data en leggen actief verbinding met wetenschappers. Op deze manier houden we samen de standaard hoog. Zo onderzocht het CBF bijvoorbeeld in samenwerking met de Radboud Universiteit de trends en ontwikkelingen in de goede doelen sector over 5 jaar in de State of the Sector. Dit rapport is te vinden op de website van CBF.
De Erkenning als standaard
De Erkenning wordt in toenemende mate gezien als de standaard in de sector. Zo is het een voorwaarde om lid te worden van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. De Goede Doelen Loterijen hebben de Erkenning toegevoegd aan hun criteria voor beneficianten, en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat de Erkenning leidend is bij de aanvraag van vergunningen bij gemeenten voor collecteren en donateurswerving.
Geef je graag? Geef gerust aan een Erkend Goed Doel
Wanneer je als donateur het ‘Erkend Goed Doel’-logo ziet op de website, collectebus of in de advertenties van een goed doel, dan weet je dat je gerust aan die organisatie kunt doneren. Het CBF publiceert ook het landelijke collecterooster en wervingsrooster huis-aan-huis. Ga naar www.geefgerust.nl om de collecte- en wervingsroosters te bekijken.