Vrouwen pakken de watercrisis aan

Vrouwen pakken de watercrisis aan

Niemand kan zonder water. Toch heeft 1 op 4 mensen wereldwijd geen toegang tot veilig drinkwater. Droogte en overstromingen als gevolg van klimaatverandering raken kwetsbare gemeenschappen in Afrika en Azië extra hard. Simavi strijdt voor een wereld waarin iedereen toegang heeft tot schoon water.

Simavi zet vrouwen centraal in het oplossen van de watercrisis. Vrouwen worden hier namelijk het hardst door geraakt. In 8 op de 10 huishoudens zonder water dicht bij huis zijn vrouwen en meisjes verantwoordelijk voor het halen van water. Elke dag zijn vrouwen en meisjes wereldwijd daar 200 miljoen uur(!) aan kwijt. Kostbare tijd die ze niet aan andere dingen kunnen besteden, zoals school of werk. Bovendien lopen zij tijdens deze zware tochten risico op (seksueel) geweld.

De Simavi-aanpak

Simavi werkt samen met partners in Afrika en Azië aan projecten die lokale oplossingen van vrouwen en meisjes ondersteunen. Het versterken van de positie van vrouwen is een belangrijk deel van de oplossing. In veel van de projecten van Simavi nemen vrouwen daarom het voortouw. Dat gebeurt bijvoorbeeld via het Water Justice Fund. Dit is een fonds dat door Simavi is opgezet om vrouwengroepen te steunen in landen die getroffen worden door klimaatverandering. Vrouwen kunnen een aanvraag doen voor een subsidie uit het fonds. Bijvoorbeeld voor het verstevigen van een dijk, om een nieuwe waterput te slaan, een opvangtank voor regenwater te kopen of om waterafvoersystemen te herstellen. Met dit fonds beslissen vrouwen zelf waar het geld naar toe gaat en hoe zij dit gebruiken; zij weten immers wat er nodig is.

Het verhaal van Nirmala Chaudhary

In Nepal krijgt het dorp van Nirmala Chaudhary, leider van de Mehenatisheel vrouwengroep, steeds vaker te maken met overstromingen. Daardoor verliest de gemeenschap telkens vruchtbare grond en worden handpompen, de enige bron van drinkwater, onbruikbaar. “De rivier blijft komen en neemt telkens weer een stuk land weg”, vertelde Nirmala. “Zonder akkers kunnen we geen groenten verbouwen.” En tijdens de overstroming was het leven moeilijk: “Veel mensen werden ernstig ziek. Er was geen weg meer voor de kinderen om naar school te gaan.” Met steun van het Water Justice Fund van Simavi, heeft de gemeenschap van Nirmala onlangs bio-oevers van bamboe en riet aan kunnen leggen, een traditionele en duurzame manier om de erosie tegen te gaan. Daardoor spoelt er geen land meer weg en komen wegen en waterpompen niet langer onder water te staan.