Bijenstichting
De Bijenstichting maakt zich hard voor de bij. De bij staat in de natuurlijke keten op een cruciale positie, waardoor de bescherming en bevordering van deze dierensoort enorm belangrijk is. Doneer aan de Bijenstichting via ons platform. De Bijenstichting kan uw hulp goed gebruiken!
Waarom zijn bijen zo belangrijk?
Veel mensen weten niet dat de Bijen een heel grote bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening. Meer dan 75% van alle voedingsgewassen groeien met behulp van de bestuiving van onze Bijen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit en gezonde groentes zoals kersen, appels, braambessen, courgettes en paprika's. Zonder de Bijen is er geen fruit en groente voor ons beschikbaar. Zo belangrijk zijn bijen voor onze voeding!
Bijen Educatiestichting Nederland (BESN)
Vanaf 2019 zet de Bijen Educatiestichting Nederland (BESN) zich in voor Bijen. De stichting stimuleert allerlei initiatieven om de voedselvoorziening voor bijen te verbeteren en geeft voorlichting over wilde bijen. Dit alles wordt georganiseerd vanuit het Bijeneducatiecentrum in Vorden waar een demonstratie- en proeftuin is aangelegd van maar liefst 6000 m2 die tijdens open dagen kan worden bezocht. In deze boomgaard met diverse hoogstam fruitbomen zijn demonstratievelden en bloemenborders aangelegd met bij-vriendelijke planten.
Online cursussen en community
Daarnaast heeft de BESN in korte tijd een website met webshop en online platform opgezet ondersteund door social media. Het aantal volgers groeit gestaag. Via de website worden zo'n veertig cursussen en webinars aangeboden met informatie over de leefwijze van bijen. In de webshop worden duurzame producten aangeboden, zoals biologisch bloemenzaad en biologisch geteelde bollen. En ook producten die op andere wijze iets met bijen te maken hebben zoals: boekjes, ansichtkaarten, bijenkwartet, e-magazines etc. De opbrengsten van de verkoop komen geheel ten goede aan de BESN.
Acties van de Bijenstichting
Al verschillende acties van de Bijenstichting hebben mogen bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving van de bij, maar ook voor educatie aan allerlei geïnteresseerden en belanghebbenden.
Bijenstichting Bloembollen Actie
De Bijenstichting zet zich in voor het planten van bloembollen. Middels de verkoop van de juiste bloembollen kunnen mensen zelf aan de slag om het leefgebied van de bij te verbeteren. Door het planten van de bollen worden leefgebieden van de bij met elkaar verbonden.
Nationale zaaidag 22 april voor de bij
Ook organiseert de Bijenstichting gezamenlijke acties. Op 22 april 2023 is de nationale zaaidag. Op deze dag stimuleert de stichting om gemeenten, vrijwiliggers, agrariers, scholen en andere belanghebbenden om op pad te gaan. Om te gaan zaaien voor de bij. Bloemzaden verbeteren het leefgebied voor de insecten en zorgen voor de verbinding tussen leefgebieden van verschillende bijengroepen.
Bijenstichting Bijenhotel
Bijenstichting levert ook bijenhotels. En niet die je bij de plaatselijke tuincentra vindt. Deze zijn vaak niet geoptimaliseerd voor de bij, wat betekent dat ze niet ten volste gebruikt worden door de insecten. Een bijenhotel bevat in het ideale scenario namelijk niet grotere gaten van 10mm. Grotere gaten betekent weinig bijen. Ook zijn geboorde gaten splintervrij. Zo niet, dan kan de bij zijn eigen vleugels beschadigen en zal deze niet gauw weer terugkomen. Ook moet het hout onbehandeld blijven. De stoffen die bij behandelingsmiddelen vrijkomen en het oppervlak van het hout aanraken, zijn slecht voor de bij. Het is immers niet natuurlijk.
Bijenstichting Planten
Bijenstichting geeft ook educatie in het gebruik van bijenvriendelijke planten. Hoe maak je een bijen B&B? Of welke planten zijn perfect voor mijn balkon? En als ik een weide wil maken, welke zaden kan ik dan het beste gebruiken? Het antwoord op al deze vragen geeft de Bijenstichting. Ze proberen mensen dingen bij te leren waardoor de leefomgeving van de bij verbetert. Cruciaal natuurlijk, vanwege het belang van de bij op onze voedingsindustrie.
Alle Bijtjes Helpen
"Alle Bijtjes Helpen" is een belangrijke actie van de Bijenstichting, gericht op het behoud van bijen en hun leefomgeving. Deze actie informeert en betrekt mensen bij de bijenproblematiek, en moedigt hen aan om een bijdrage te leveren. De Bijenstichting richt zich op bedreigde bijensoorten zoals de grashommel, blauwe metselbij en kattenkruidbij. Door deel te nemen aan deze actie kunnen mensen helpen bij het herstellen van bijenpopulaties.
In deze webshop vindt u alles voor een bijvriendelijke tuin
en originele bijencadeautjes
Onder aanvoering van ‘Bijenkenner’ Jaap Molenaar (directeur) en een grote groep vrijwilligers wordt hard gewerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Maar dat is niet genoeg. De stichting ontvangt geen subsidies. Ze kan haar werkzaamheden uitvoeren dankzij donateurs, giften van bedrijven en de verkoop in de webshop. Naast een eenmalige donatie kunt u Ambassadeur van het Educatiecentrum worden, een periodieke gift (aftrekbaar) of ons opnemen in uw testament. De BESN wil verder groeien en heeft hiervoor meer hulp nodig.
Al sinds 2010 zet zusterstichting: de Bijenstichting zich in voor bijen middels:
- Het verbieden van bestrijdingsmiddelen met behulp van juridische procedures.
- Het organiseren van petities
- Het volgen van de landelijke en Europese politiek
Doneer aan de Bijenstichting via Doneren Aan Goede Doelen
De Bijenstichting komt niet in aanmerking voor subsidie en is daarom afhankelijk van giften. Wordt donateur van de Bijenstichting. Een eenmalige donatie kan al een enorm verschil maken en de bij de ruimte geven om territorium terug te winnen en te behouden in de natuur. Voor ons, voor de bij. Doneer nu via donerenaangoededoelen.nl.