Tadele Alemu wint UAF-Award 2024 voor vluchteling-studenten.

Tadele Alemu wint UAF-Award 2024 voor vluchteling-studenten.

Tadele Alemu wint UAF-Award 2024 voor vluchteling-studenten.

“Ik ben hier geholpen en nu wil ik ook anderen helpen.”  Vandaag maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend dat de UAF-Award 2024 is gewonnen door Tadele Alemu (37 jaar), die in 2017 Ethiopië ontvluchtte. Hij ontvangt de publieksprijs vanwege zijn uitzonderlijke studie- en werkprestaties én zijn maatschappelijke betrokkenheid. Als wetenschapper aan Wageningen University & Research draagt hij bij aan de duurzame voedseltransitie.

Bij de tiende editie van de UAF-Award stemde online een recordaantal van bijna 20.000 mensen. De uitreiking vond plaats tijdens het event ‘UAF Live!’ in het AFAS Theater in Leusden op woensdag 18 december, International Migrants Day.

Helemaal opnieuw beginnen

Tadele Alemu vluchtte vanwege het regime in Ethiopië, waar hij zijn master afrondde en als docent aan de universiteit werkte. Eenmaal in Nederland moest hij helemaal opnieuw beginnen. Ondanks de vele obstakels die hij onderweg tegenkwam, behaalde hij binnen twee jaar zijn masterdiploma. Momenteel werkt hij aan een promotieonderzoek aan Wageningen University & Research, waar hij zich richt op het duurzaam extraheren van eiwitten uit erwten voor vleesvervangers. Alemu woont met zijn vrouw en kind in Amsterdam. “Ik ben enorm dankbaar voor deze prijs", zei Alemu bij de uitreiking. “Het is een erkenning voor mijn werk en ook een symbool van hoop voor alle vluchtelingen die proberen hun weg te vinden in een nieuwe samenleving. Mijn onderzoek draait om de toekomst van duurzaam voedsel. In Ethiopië gaat het om voedselzekerheid, terwijl het hier in Nederland over duurzaamheid gaat. Ik geloof in 'sustainable food' en wil graag bijdragen aan een betere toekomst.”

Vier genomineerden, vier bijzondere verhalen

De UAF-Award is een ode aan het talent, de kennis en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen. Elk jaar begeleidt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF meer dan 3.200 vluchtelingen, waaruit tientallen kandidaten worden voorgedragen voor de prijs. Dit jaar werden vier genomineerden geselecteerd die uitblinken door hun studie- en werkprestaties én hun maatschappelijke betrokkenheid.

Doorzettingsvermogen

De prijs werd uitgereikt door Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF: "Bij elk verhaal dacht ik: dit is de beste, deze verdient de UAF-Award. De verhalen van de vier genomineerden zijn stuk voor stuk indrukwekkend.” Huisman bewondert de enorme drive en doorzettingsvermogen van Alemu:“Hij laat zien hoe belangrijk werk en studie zijn voor duurzame participatie en persoonlijke groei. Tadele Alemu is een inspirerend voorbeeld voor ons allemaal.”

Hoop en verbinding

Huisman: "Nederland vergrijst snel. Overal zijn personeelstekorten. Bij het UAF zien we dagelijks hoe groot de bijdrage is die mensen met een vluchtachtergrond leveren aan onze samenleving. Het is belangrijk dat we dit blijven benadrukken, juist in een tijd waarin het publieke discours vaak polariseert. Deze prijs, de winnaar en de andere genomineerden staan voor hoop en verbinding."

Over het UAF

Het UAF begeleidt al meer dan 75 jaar gevluchte studenten, professionals en wetenschappers bij hun omscholing, bijscholing en aansluiting op het Nederlandse onderwijssysteem en de arbeidsmarkt. Met persoonlijke begeleiding, financiële ondersteuning, en toegang tot netwerken helpt de organisatie hen hun kennis, talenten en ambities ten volle te benutten. Zo streeft het UAF naar snelle, duurzame en volwaardige participatie in de samenleving. In samenwerking met overheids- en onderwijsinstellingen en het maatschappelijk middenveld werken we aan een toekomst waarin vluchtelingen hun weg vinden en hun potentieel realiseren.