Bevrijdingsmuseum Zeeland

 

Ontstaansgeschiedenis

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Kees Traas (1958). Het dorp Nieuwdorp in Zuid-Beveland wordt bevrijd op 30 oktober 1944. De vader van Kees, Lau Traas, is dan 18 jaar oud.  Om te kunnen helpen met de bevrijding van Nederland besluit hij zich aan te melden als oorlogsvrijwilliger bij het Canadese leger.  Later wordt deze groep oorlogsvrijwilligers onder de naam Bataljon Zeeland uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. Pas in februari 1948 komen ze terug in Nederland.

Vanwege het verblijf van vader Lau in Nederlands-Indië, ontstaat er bij Kees al snel interesse voor de Tweede Wereldoorlog en het Bataljon Zeeland. Van zijn dorpsgenoot Klaas Schoolmeester krijgt hij een Canadese helm, die deze in 1944 op de Sloedam had gevonden. Het wordt het eerste stuk van een imposante verzameling die na verloop van tijd niet minder dan 40.000 objecten omvat.

In 2001 besluit Kees om zijn complete collectie onder te brengen in een stichting om ervoor te zorgen dat niet alleen de objecten, maar ook de verhalen bewaard zullen blijven voor toekomstige generaties. De collectie wordt tot 2006 geëxposeerd in een authentiek Zeeuwse boerderij.  

Van een verzameling naar een museum

Na een grondige verbouwing van de boerderij opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet op 30 oktober 2009 het Bevrijdingsmuseum Zeeland. De opening vindt plaats in het kader van het totale programma rondom de 65e herdenking van de Bevrijding Zeeland en de Slag om de Schelde. Met de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland krijgt de Provincie Zeeland een museum waar de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt belicht. Ook de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die in Nederlands-Indië gediend hebben krijgen in het Bevrijdingsmuseum Zeeland hun welverdiende plaats. 

               

Het museum blijkt al snel te klein

Na de opening van het Bevrijdingsmuseum gaat de Stichting Bevrijdingsmuseum Zeeland voortvarend aan het werk om een grootschalige uitbreiding van de museumactiviteiten te realiseren.Op een oppervlakte van ruim drie hectare wordt een uniek park gerealiseerd, waarin de Slag om de Schelde kan worden beleefd. Het tentoonstellingspaviljoen is 4500 m2 groot. Daar omheen vindt men bunkers, diverse versperringen, een baileybrug, tanks en zelfs de gerestaureerde noodkerk uit Ellewoutsdijk te midden van Zeeuwse elementen als water, strand en dijken. In het stiltebos bij de noodkerk is plaats voor bezinning en reflectie.

Ook u kunt het het Bevrijdingsmuseum Zeeland ondersteunen met een donatie

 

Terug naar Overzicht Goede doelen

Bevrijdingsmuseum Zeeland