Stichting Kans Tegen Kanker

Stichting Kans Tegen Kanker

 

Kanker?

De ambities in de strijd tegen kanker zijn groot. De medische ontwikkelingen gaan snel, heel snel. Kanker is steeds beter behandelbaar. Straks, op termijn, zal kanker niet langer meer een levensbedreigende ziekte zijn, maar een redelijk beheersbare aandoening. Zoals het ook ging met andere ooit fatale ziekten – aids, diabetes of polio. Die ziekten zijn nu goed behandelbaar, in elk geval beheersbaar.

Maar zover is het nu nog niet in de strijd tegen kanker. Want hoewel de specialisten steeds meer ontdekken over het ontstaan en de ontwikkeling van tumoren, is er nog veel, heel veel onderzoek nodig. Financieel bijdragen aan medisch wetenschappelijk onderzoek is een van de twee kerndoelen van Kans Tegen Kanker. Ons primaire kerndoel is kankerpatiënten financieel te ondersteunen bij behandeling in het buitenland en/of in het geval door een arts voorgeschreven behandeling of middelen niet of gedeeltelijk worden vergoed.

Kanker is trouwens niet één specifieke ziekte. Jammer genoeg, want dat zou de strijd een stuk makkelijker maken. De realiteit is dat kanker vele vormen kent en vele gezichten heeft. Van huidkanker tot prostaatkanker, van borstkanker tot alvleesklierkanker. En veel meer. Bovendien is kanker niet eenduidig, en lang niet altijd even snel herkenbaar. En elke kankervorm vereist min of meer een specifieke aanpak. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden.

Meer mogelijkheden

Als stichting Kans Tegen Kanker zijn wij alert op de ontwikkelingen en mogelijkheden in de strijd tegen Kanker.

Voor de duidelijkheid: Kans tegen Kanker is GEEN kenniscentrum voor medische vragen over kanker en kankerbehandeling. Wij zijn geen medisch specialisten of wetenschappelijk onderzoekers. Wij zijn ervaringsdeskundigen en werken als vrijwilligers vanuit een persoonlijke betrokkenheid in de strijd tegen kanker. Via de stichting Kans Tegen Kanker faciliteren wij twee belangrijke speerpunten met financiële bijdragen. Het eerste doel is het bieden van directe hulp aan individuele kankerpatiënten die de behandeling in binnen- of  buitenland niet vergoed krijgen van hun zorgverzekering. Het tweede doel is financieel bijdragen aan gericht wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

Over de buitenlandse behandeling lees je meer in ons exclusieve interview met oncologe Sabine Helmer van de Helios Klinik in Duitsland.

Meer onderzoek

De ontwikkelingen gaan snel. Heel regelmatig komen vanuit de wetenschap spannende berichten naar buiten. Zoals de goede praktijkresultaten bij de toepassing van een individueel vaccin, speciaal ontwikkeld voor de specifieke tumor die de patiënt heeft. Dat is nu nog heel kostbaar, maar zeer veelbelovend.

Dat soort ontwikkelingen moeten ook snel blijven gaan, wat ons betreft. Daarom zet onze stichting zich ook in voor onderzoek. Zodra de begroting het toelaat doneert Kans Tegen Kanker een financiële bijdrage voor onderzoek, bijvoorbeeld naar nieuwe behandelmethoden. Jaarlijks stellen we vast welk onderzoek we steunen.

 

Behandeling buitenland

Soms biedt behandeling buiten Nederland een gerede kans op een positief resultaat. Dat is een belangrijk perspectief voor elke kankerpatiënt,  zeker als je als patiënt in ons land (b)lijkt uitbehandeld.

Nu biedt de kankerbehandeling in het buitenland lang niet altijd genezing, maar de winst is wel heel belangrijk: namelijk extra tijd. Het gaat soms om jaren extra leeftijd, die voor de patiënt en de familie, vrienden, kennissen, bijzonder waardevol is. Temeer omdat men in die extra tijd een goede kwaliteit van leven ervaart. Dát is de belangrijkste, persoonlijke winst. De verhalen spreken voor zich. Zoals het verhaal van Letty van t Hoog.

Daarom biedt Stichting Kans Tegen Kanker ook financiële ondersteuning bij kankerbehandeling in het buitenland.

Donaties worden direct op rekening van de stichting bijgeschreven
Doneer
Stichting Kans Tegen Kanker
  • ANBI