Samen blijven genieten van een bruisend en cultureel Amsterdam

Samen blijven genieten van een bruisend en cultureel Amsterdam

 

Wilt u ook weer samen genieten en ontspannen door bezoek aan cultuur?

Een middag met vrienden naar het museum, genieten van een mooie theatervoorstelling of jong muzikaal talent. Kijkt u daar ook weer erg naar uit? 

Uit het onderzoek ‘Cultuur in Nederland’ dat onlangs door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd gepubliceerd staat dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de culturele instellingen tijdens de coronacrisis. Gezelligheid, het samen met anderen genieten en de ontspanning worden qua beleving van cultuur het meest gemist. Misschien herkent u zich hier wel in. En wellicht heeft u zelfs al een culturele organisatie die u na aan het hart ligt gesteund om deze lastige tijd door te komen? 

Door Leontien Boogaard en Sofie Bienert, LVWB Fundraising 

De grote veerkracht en creativiteit van de culturele sector 

Ondanks de moeilijke tijd en zorgen, blijkt gelukkig ook hoe veerkrachtig en creatief de culturele sector is. U kunt livestreams van voorstellingen en concerten thuis bekijken, er worden online films vertoond, lezingen en workshops gegeven, of u kunt vanaf de bank ronddwalen door de collectie van een museum. Veel culturele instellingen ontwikkelen online lesmateriaal voor scholen of verzorgen optredens in de buitenlucht, bijvoorbeeld in de voortuin van een verzorgingshuis voor ouderen. Mooie initiatieven die voor een deel ook na de coronacrisis zullen blijven bestaan. 

Samen helpen we culturele instellingen en makers 

Cultuur stond voor de crisis op de vierde plek van goede doelen waaraan in Nederland wordt gegeven. Het kan niet anders dan dat de hoogte van de bijdrage en het aantal mensen dat geeft aan cultuur afgelopen jaar is toegenomen. Veel liefhebbers doneerden aan hun favoriete beeldend kunstenaar, dansgezelschap, filmhuis of muziekensemble. De cultuursector kan nu niet zonder de steun van velen: overheden, fondsen en gulle gevers trekken samen op. Mooie voorbeelden zijn de campagne ‘Houd cultuur levend’ van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de teller staat inmiddels op ruim 4.5 miljoen euro, en het burgerinitiatief ‘Doe mee met je AOW’ waarin AOW’ers werden opgeroepen om (een deel van) hun vakantiegeld over te maken naar de culturele sector. Het Ministerie van OCW verdubbelde het bedrag tot ruim 2 miljoen euro in totaal. Alle bijdragen samen maken het verschil en geven de cultuursector een grote steun in de rug, zowel financieel als moreel.

De voordelen van geven aan cultuur

Een donatie is niet alleen waardevol voor de ontvangers, maar ook voor uzelf, als gever. U ervaart de dankbaarheid van de ontvangers en bent nauwer verbonden met de instelling of maker. Als donateur of vriend van een culturele organisatie krijgt u meestal interessante aanbiedingen terug zoals een exclusief kijkje achter de schermen, rondleidingen of krijgt u de kans om persoonlijk in contact te komen met de makers. Ook kunt u nieuwe contacten opdoen met gelijkgestemden door vriend te worden van een culturele instelling. Vrienden delen samen hun passie voor de kunst, bijzondere herinneringen en ervaringen. 

Geven aan cultuur kan op verschillende manieren, eenmalig of voor langere tijd. U kunt eenvoudig een eenmalige donatie overmaken via de website of u kunt donateur of vriend worden en structureel een kleine of grotere bijdrage schenken. Hiermee levert u een mooie bijdrage aan het voortbestaan van de instelling en de realisatie van nieuwe culturele activiteiten, het laten opbloeien van jong talent of een educatieproject voor kinderen. Of misschien denkt u erover om een mooie herinnering in leven te houden door een culturele instelling op te nemen in uw testament. Van een kleine, eenmalige bijdrage tot een grote gift  - alle beetjes helpen. 

Wilt u ook bijdragen aan een bruisend en cultureel Amsterdam?

In Amsterdam zijn veel culturele instellingen en makers actief, zij vormen samen het creatieve DNA van de stad en maken Amsterdam tot een aantrekkelijke en levendige plek om te wonen, werken of te bezoeken. Wilt u ook steunen? Informeer dan bij de organisatie of maker van uw voorkeur naar de mogelijkheden. Zij staan u graag te woord.  

[En wist u dat schenken en doneren aan cultuur ook fiscaal aantrekkelijk is? Culturele instellingen hebben vaak een culturele ANBI-status, waardoor een gift voor 125% aftrekbaar is. Een gift kan dus fiscaal gunstig voor u uitpakken en tegelijkertijd van grote waarde zijn.]

 

Steun voor Het Scheepvaartmuseum voor de dokbeurt van de replica VOC-schip ‘Amsterdam’

Het Scheepvaartmuseum zet zich met de steun van velen in om een van de mooiste maritieme collecties ter wereld te onderhouden en uit te breiden. In het museum ontdek je 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en ervaar je hoe sterk deze verbonden is met onze samenleving.

Eigenaren van een schip weten het maar al te goed: scheepsonderhoud kost zeeën van tijd én geld. Dat geldt zeker voor het VOC-schip Amsterdam. Het originele schip verging tijdens zijn eerste reis in 1749 voor de kust van Engeland. Op basis van gegevens uit het scheepswrak werd eind jaren ‘80 een replica gebouwd. Vijf jaar lang werkten ruim vierhonderd vrijwilligers aan de bouw. Naast wekelijks onderhoud is er eens in de tien jaar ‘groot’ onderhoud nodig. ‘’We sparen jarenlang voor een dergelijke kostbare restauratie en vaak zijn extra fondsen nodig. Zo ook voor de dokbeurt die in 2020 van start ging. Het Compagnie Fonds en de BankGiro Loterij werden bereid gevonden om een bijdrage te leveren. Ook is een crowdfundingcampagne via platform voordekunst met succes afgerond. Het bedenken van de tegenprestaties voor gevers hieraan was een leuke uitdaging. De “kaasplank van oude masten” voor donateurs die meer dan € 80,- schonken, bleek favoriet.’’

De actie leverde het museum in vijf weken zo’n € 43.000 op van ruim 370 donateurs, en een flink aantal nieuwe vrienden. Inmiddels is de publiekstrekker opgekalefaterd en weer terug aan de museumsteiger, voor iedereen te bezoeken. 

 

Het Nederlands Blazers Ensemble op muzikale wereldreis

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici. In haar programmering speelt de maatschappelijke betrokkenheid net zo’n grote rol als de muzikale en is wereldmuziek net zo belangrijk als klassiek. Met haar voorstellingen wil het NBE het publiek een muzikaal verhaal vertellen dat ons met elkaar verbindt. Die verbinding zie je op het podium maar ook bij de trouwe groep donateurs. “Onder de geuzennaam Lotgenoten staat deze vriendengroep ons niet alleen bij met giften en donaties maar ook met raad en daad”. Giften, legaten en donaties maken bijzondere projecten zoals ‘Made in…’ mogelijk.

Met ‘Made in …’ gaat het NBE naar het buitenland en gaat naar plekken op aarde waar geen infrastructuur voor concerten bestaat zoals wij die kennen. Samen met bekende musici gaat het NBE het land in, speelt met amateurs, geeft workshops, speelt op straat en sluit de tiendaagse ontdekkingstocht af met een concert samen met haar nieuwe muzikale vrienden. 

Een seizoen later wordt een aantal van deze musici uitgenodigd om samen een ‘Made in...’ tournee langs de Nederlandse podia te maken en wordt publiek meegenomen op muzikale wereldreis. De eerdere reizen naar Benin, Cuba en Suriname werden gemaakt in samenwerking met Musicians Without Borders. 

Dankzij nalatenschappen en donaties kan het NBE deze unieke cultuurverbindende projecten blijven realiseren. Voor straks en in de toekomst. 

 

Nalaten om documentairemakers over de hele wereld kansen te bieden 

IDFA bestaat 33 jaar en is het grootste documentairefestival ter wereld. IDFA staat voor de kracht van creatieve documentaires, die verbinden, inspireren, prikkelen en de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Sinds 10 jaar ontvangt IDFA steun van vele (Dikke) Vrienden en via nalatenschappen.

‘’Recent werden we benaderd door een dame met de wens om IDFA op te nemen in haar testament. Zij vertelde ons dat cultuur haar uit haar dagelijkse beslommeringen haalt en haar laat voelen dat er ‘meer’ is: idealen om voor te leven, zowel in voor- als in tegenspoed. IDFA-documentaires laten haar steeds meer van andere culturen leren. Zij gunt dat toekomstige generaties ook en wil daar via haar nalatenschap aan bijdragen.’’ 

Met het legaat zal daarom het IDFA Bertha fonds gesteund worden. Zo kunnen filmmakers in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is en waar weinig budget beschikbaar is toch documentaires maken. Juist in deze gepolariseerde tijd is het van groot belang om persoonlijke verhalen te vertellen die tot meer begrip en verbinding leiden.

IDFA zet zich ook actief in om kinderen te betrekken. Er zijn online gratis lesmateriaal en documentaires beschikbaar waarmee kinderen gestimuleerd worden om met elkaar in gesprek te gaan over maatschappelijke thema’s en zich te ontwikkelen tot kritische denkers.

Terug naar Overzicht Publicaties


LVWB Fundraising
Gert Boerema
Heb je een vraag?

Gert staat voor u klaar met een passend antwoord!