Doneren zonder gedoe
Maak eenvoudig een donatie aan het goede doel dat nauw aan uw hart ligt
Doneren is een daad maar eerst en vooral een emotie. Je bent geraakt door de hulpverlening van een goed doel: een kind kan eindelijk naar school, een vogel wordt gered van de olie die zijn veren verstikt, een chronisch zieke krijgt een nieuwe behandeling. Wanneer we een documentaire bekijken, een artikel lezen of een verhaal horen, willen we delen in de vreugde en een vervolg mogelijk maken. Maar de collectant met de bus is vorige maand net geweest en de stichting zelf bellen of mailen is een heel gedoe. Voor die impulsieve donatie, vaak van een klein bedrag, bestaat nu de website www.donerenaangoededoelen.nl.
Tekst: Jeroen Kuypers
Onze zuiderburen maken al sinds jaar en dag grappen over de ‘Hollandse gierigheid’ maar in werkelijkheid behoren Nederlanders tot de meest gulle gevers, vooral aan goede doelen. Als er ergens ter wereld een ramp plaats vindt stromen de miljoenen binnen. Vroeger verscheen er een gironummer in beeld en haalde de kijker een overschrijfboekje uit de bureaulade. Met de pen werd een bedrag ingevuld, twee keer moest het nummer luid roepend herhaald worden –‘Laatste cijfer een 5, zei je?’ – en de volgende morgen werd het biljet in een enveloppe op de hoek van de straat in een bus gegooid. Tegenwoordig pakken we onze telefoon en maken het bedrag via de app over. Het is bijgeschreven en afgeschreven in minder tijd dan je nodig hebt om een kop koffie van de keuken naar de kamer te brengen.
Het gemak dient de gulle gever
Het gemak dient de mens, zeker ook de gulle gever, maar hoe snel en gemakkelijk het overmaken ook gaat, het opzoekwerk blijft bestaan. De televisiekijker hoeft het bankrekeningnummer maar op te lezen, maar bij een krantenartikel of internetfilmpje wordt dit lang niet altijd erbij vermeld. Dan wordt het surfen naar een website en daar doorklikken, op zoek naar een manier om te doneren. Velen vergaat de lust halverwege. Ze stellen het uit, tot een later moment op de dag, maar tegen die tijd is de emotie weggezakt en dus ook de urgentie. Tot het goede doel in kwestie weer eens op het netvlies verschijnt, of een familielid vertelt dat hij of zij toen wél spontaan gedoneerd heeft. Dan komt de spijt of misschien zelfs de schaamte.
Veilig doneren via www.donerenaangoededoelen.nl
En daarom is het zo handig dat de website www.donerenaangoededoelen.nl bestaat. Vele tientallen stichtingen en verenigingen hebben hun gegevens op deze website laten opnemen en hun aantal groeit constant. Als donateur ben je ervan verzekerd met een bonafide doel te maken te hebben en met de juiste contact- en bankgegevens. Niemand in de kamer hoeft tweemaal met luide stem een nummer te herhalen. In één klik kun je de donatie doen. Door het u als donateur zo makkelijk mogelijk te maken leidt elke goede daad tot een goed gevoel.
Maak een donatie aan een goed doel, welke u naar het hart ligt op overzicht-goede-doelen