Schenken en nalaten aan musea in tijden van corona

Schenken en nalaten aan musea in tijden van corona

 

Waar… 

Waar komt ons verleden tot leven? Waar bewaren we onze schatten? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar hebben we onverwachte ontmoetingen?

 

Musea belangrijker dan ooit

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

 

Ons culturele kapitaal, ons échte goud

Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Ze zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Musea vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal dat van ons allemaal is!

 

Musea beheren onze gezamenlijke nalatenschap

Musea zetten zich voortdurend in voor een sterke binding van publiek uit binnen- en buitenland met de bijzondere collecties die ons land rijk is. Er is voor ieder wat wils.

 

Uw gift is van onschatbare waarde voor musea

Momenteel hebben alle musea het financieel zwaar. De publieksinkomsten zijn sinds het uitbreken van de pandemie sterk gekelderd en uitzicht op herstel laat op zich wachten want door beperkende coronamaatregelen en door angst om de gezondheid komt publiek maar mondjesmaat terug. Alle hulp is daarom welkom. Gelukkig heeft het kabinet extra middelen vrijgespeeld, maar er is meer nodig om musea én publiek een duurzaam perspectief te kunnen bieden. Uw gift in de vorm van een schenking of nalatenschap draagt daaraan bij. U kunt daarmee mede mogelijk maken dat publiek van nu én van de toekomst zich kan blijven verwonderen over de verhalen die musea in huis hebben. Een gift is weliswaar een getal, maar is tegelijk van onschatbare waarde. Musea én publiek zijn daarvoor dankbaar.

 

Geven is een kunst

Schenken aan musea gaat via de zogenoemde Geefwet. Die is er gekomen om het geven aan goede doelen met extra belastingvoordelen nog aantrekkelijker te maken. Musea (met een ANBI status) betalen geen belasting over de schenkingen die ze krijgen. Zo komt uw schenking voor de volle 100% ten goede aan de doelstelling van het museum.  Fiscale faciliteiten geven u, als mecenas als het ware een steuntje in de rug. Het is echter vooral erg leuk om te geven aan cultuur. Geven is ook een kunst. U hebt een passie voor cultuur, of voor een specifiek museum, en u bent in de gelegenheid om iets extra’s te doen, waar iedereen z’n voordeel mee kan doen. Musea, publiek, u – juist nu.   

  

De Geefwet

De Geefwet is in 2012 ingegaan en maakt het fiscaal aantrekkelijker om te schenken aan culturele instellingen, waaronder aan musea. Bij de schenkingen mag 25% worden opgeteld, waardoor een aftrekpost van 125% ontstaat. Voor bedrijven die willen geven, geldt zelfs een aftrekpost van 150%. Voorwaarde om voor de aftrekpost in aanmerking te komen is dat het museum een Algemeen Nut beogende Instelling (ANBI) status heeft en dat aan de schenking geen tegenprestatie verbonden is. De Geefwet geldt zowel voor eenmalige als periodieke schenkingen. Hierdoor is de regeling een multiplier van giften. De Geefwet is een belangrijke steun in de rug voor musea en andere culturele instellingen.

Voor een persoonlijk advies kunt het best contact opnemen met een notaris of een belastingadviseur. Voor algemene informatie kunt u terecht bij de Belastingdienst via www.belastingdienst.nl/giften